Beef Shanghai 4 personen

  • Ingrediënten

Voor het rundvlees:

600 g runderreepjes (biefstuk of flank, dun gesneden, geen slappe troep)  

1 eetlepel Shaoxing-wijn – Chinese magie, koop het of huil later  

1 theelepel lichte sojasaus – zoutige basis  

1 theelepel maïzena – voor die velvet touch  

½ theelepel bakpoeder – malsheid on lock  

1 eetlepel arachideolie – slick en ready

Voor de saus:

2 eetlepels lichte sojasaus – umami all day  

1 eetlepel donkere sojasaus – kleur en diepte, baby  

1 eetlepel oestersaus – de king van smaak  

1 theelepel suiker – balans, geen zoete onzin  

1 eetlepel Shaoxing-wijn – nog een shot  

1 theelepel maïzena + 2 eetlepels water – dikke glans

Voor de wokgame:

3 eetlepels arachideolie – hittebestendig, geen olijfolie flauwekul  

2 knoflookteentjes – fijngehakt, geur is alles  

1 cm gember – julienne, pittige jongen  

1 rode paprika – in reepjes, kleur op je bord  

100 g shiitake – vers, in plakjes, umami-bom  

2 lente-uitjes – wit en groen apart, 5 cm stukken  

1 Shanghai paksoi – grof gehakt, groen en crispy



Bereiding.


    Stap 1: Rundvlees prep

    Gooi die runderreepjes in een kom met Shaoxing-wijn, lichte sojasaus, maïzena, bakpoeder en olie. Roer het door alsof je een track mixt. Laat 15 minuten chillen – dat bakpoeder maakt het boterzacht, trust me.

    Stap 2: Saus fixen

    Meng in een bakje lichte sojasaus, donkere sojasaus, oestersaus, suiker en Shaoxing-wijn. Maïzena met water apart houden – dat is je dikmaker later.

    Stap 3: Wok aan, gas erop

    Zet je wok op hoog vuur tot-ie rookt als een baas. Splash 2 eetlepels olie erin, swirl die shit.  

    Gooi het rundvlees erin, spreid het uit. Laat 30 seconden liggen voor die bruine korst – Ken Hom zou trots zijn. Roerbak nog 1-2 minuten tot het nét gaar is. Haal eruit, parkeer het even.

    Stap 4: Groenten knallen

    Nog 1 eetlepel olie in de wok. Knoflook, gember en paprika erin – 15 seconden, tot het ruikt als een Aziatische markt.  

    Shiitake en witte lente-ui erbij, 2 minuten roerbakken. Paksoi erin, nog 1 minuut vlammen. Blijf bewegen, lui zijn is geen optie.

    Stap 5: Alles samen

    Rundvlees terug in de wok. Giet die saus erover, roer als een tornado. Maïzena-slurry erin, 30 seconden laten bubbelen tot het glanst als een spiegel. Groene lente-ui erdoor, klaar.

    Stap 6: Opscheppen

    Schep die Beef Shanghai op een schaal, drizzle sesamolie voor de show. Jasmijnrijst ernaast, en je bent een wokgod.

    Tips van de straat

    Wok heet houden: Geen slappe vlam, je wil die “wok hey” rooksmaak.  

    Rundvlees dun snijden: Bevries het half, snijdt makkelijker.  

    Extra kick: Rode chili erbij als je ballen hebt.  

    Saus tweak: Proef en pas aan – jij bent de chef.

    Dit is Beef Shanghai zoals het hoort: mals vlees, knapperige groenten, en een saus die je bord sloopt. Eet smakelijk!

    Print pagina

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *