- H&J’s Reapers Delight - https://reapers-delight.nl -

Boemboes Indonesisch

  • Boemboe Opor
  • Boemboe Lawar
  • Boemboe Nasi goreng
  • Boemboe Desengek
  • Boemboe Dendeng
  • Boemboe Bali




Bereiding.

  1. BOEMBOE OPOR
    1 kleine ui, fijngesneden 1 theelepel trassi
    5 kemirienoten 1 spriet sereh
    2½ theelepels laos ¼ eetlepel djinten
    ½ eetlepel ketoembar 2 rode lomboks
    ½ eetlepel suiker 1 blaadje salam
    citroenschil en zout ¼ blok santen
    4 tenen knoflook, fijngehakt
    Kook alle kruiden met de geraspte citroenschil en de geraspte kemiries op in de santen, die men
    aanlengt met ¼ liter water.
  2. BOEMBOE LAWAR
    1 ui fijngesneden 1 eetlepel sambal
    5 kemirienoten ½ eetlepel serehpoeder
    1 eetlepel ketoembar 1 blaadje salam
    3 tenen knoflook, fijngehakt 1 theelepel trassi
    1 theelepel laos ½ eetlepel djinten
    2 blaadjes djeroek poeroet zout en santen
    Alle kruiden worden goed gemengd, waarna de djeroek poeroet en salam worden toegevoegd. Kook
    het geheel op met santen.
  3. BOEMBOE NASI GORENG
    • 1 stuk Ui grote uI, grof gesneden
    • 2 teentjes Knoflook fijn gehakt
    • 3 eetlepels Ketjap Manis  
    • 1 eetlepel Djintan   
    • 1 theelepel Ketoembar
    • 1 theelepel Djahé
    • 1 theelepel Kurkuma  
    • 1 stuk Rode peper grof gesneden
  4. BOEMBOE BESENGEK KOENING
    1 theelepel suiker 1 eetlepel asemwater
    2 tenen knoflook, fijngehakt 3 dl santen van ¼ blok
    ½ theelepel zout 1 kleine ui fijngesneden
    1 theelepel trassi

Kruiden:
3½ theelepel koenjit 1 schijfje djahé
1½ theelepel ketoembar 1½ theelepel sereh
2 schijfjes laos ¼ theelepel djinten
½ theelepel peper
Voeg alle kruiden toe aan de overige ingrediënten, behalve de santen. Voeg dat als laatste toe en laat
het geheel opkoken.

  1. BOEMBOE DENGDENG
    500 gram vlees naar keuze ½ eetlepel djinten
    1 eetlepel asem 1 eetlepel laos
    1 eetlepel ketoembar 2 tenen knoflook, fijngehakt
    1 eetlepel zout
    Snijd het vlees in dunne plakken. Wrijf het in met de door elkaar gemengde kruiden. Laat het geheel
    gedurende 2 uur intrekken. Hierna bakt of braadt men het vlees.
  2. BOEMBOE BALI
    1 fijngesnipperde ui 1 theelepel sambal
    1 theelepel djahé 1 teen knoflook, fijngehakt
    1 stukje (1×1 cm) trassi 1 eetlepel olie

    Fruit de trassi, ui en knoflook in de olie tot ze glazig zijn. Voeg sambal en djahé toe. Laat alles even
    doorsudderen.