- H&J’s Reapers Delight - https://reapers-delight.nl -

Butter Chicken 4 personen

4 kippendijen zonder been, zonder vel, in stukken van 2 cm gesneden

6 groene kardemom peulen

2 el gedroogde fenegriek bladeren

Voor de marinade

1 el vers citroensap

1 tl zonnebloemolie

1 tl garam masala

1/2 tl gemalen komijn

1/2 tl gemalen koriander

1/2 tl paprikapoeder

1/2 tl grof zeezout

1/4 tl gedroogde chili vlokken

Voor de saus

2 el zonnebloemolie

2 teentjes knoflook, fijn geraspt

140 gr boter

15gr verse gember, fijn geraspt

1/2 tl garam masala

1/2 tl gemalen komijn

1/2 tl gemalen koriander

1/2 tl gemalen kurkuma

1 tl gedroogde fenegriekbladeren

1 tl gedroogde chilivlokken

1 el basterdsuiker

1 1/2 el tomatenpuree

100ml  dubbele crème/yoghurt of koksroom

snufje zeezout




Bereiding.

  1. Verwarm de oven voor op 220C/200C. Meng de ingrediënten van de marinade in een kleine ovenschaal, of een kleine braadslee. Voeg de kip toe en bestrijk die goed met de marinade. Rooster 10 minuten.
  2. Terwijl de kip gaart, maak je de saus. Verhit de zonnebloemolie in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de knoflook en gember op een laag vuur gedurende 1-2 minuten, of tot ze zacht maar niet gekleurd zijn, constant roerend. Voeg de garam masala, komijn, koriander en kurkuma toe en bak dit 30 seconden al roerend mee.
  3. Strooi de fenegriek en chilivlokken erover en bak nog een paar seconden, voeg dan de basterdsuiker en tomatenpuree en de boter toe. Bak dit gedurende 2 minuten, voortdurend roerend. Voeg 6 eetlepels koud water en de room toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout.
  4. Haal dan de kip uit de oven en roer de romige saus erdoor. Doe de kip terug in de oven voor nog eens 10 minuten, of totdat de kip zacht is en de saus borrelt.
  5. Vlak voordat de kip gaar is kneus je de kardemompeulen in een vijzel en verwijder je de velletjes. Maal de zaden tot een poeder en strooi vlak voor het serveren de gemalen kardemom en de resterende fenegriek over de boterkip.