- 1 kilo buikspek zonder zwoerd
- 165 ml soya saus
- 85 ml hoisin saus
- 125 ml honing
- 4 el bruine suiker
- 245 ml Chinese rijst wijn of droge sherry
- 6 el ketchup
- 5 tenen knoflook fijngehakt
- 5 tl five spice poeder
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 2 tl chili poeder of HJ’s sambal[1], doe eens gek 😉
- 2 el grof zeezout
- 2 tl rode kleurstof
Bereiding.
- Snij de buikspek in 3 of 4 gelijke delen.
- Doe alle vloeibare ingrediënten als rijstewijn, soya saus etc in een schaal
- Snij de knoflook in stukjes en voeg deze samen met de five spices poeder, peper en zout toe aan de marinade. Meng goed door elkaar.
- Doe nu de stukken buikspek in de marinade en zorg dat de buikspek goed is bedekt met de rode marinade.
- Als de buikspek een uur of 4 / 5 gemarineerd heeft kun je de bbq aansteken. Je laat ‘m opwarmen tot een temperatuur van 135 graden
- Als de bbq op temperatuur is dan zorg je dat je de buikspek indirect boven de kolen kunt garen. Heb je geen bbq dan kan je ook gewoon een oven gebruiken.
- Leg de buikspek op de grill rooster en doe de temperatuurmeter in het midden van de buikspek
- Draai het vlees om het half uur even om. Als het vlees een kerntemperatuur van 77 tot 82 graden heeft mag je het van de bbq halen.
- Laat de Char Siu ongeveer 15 minuten rusten onder aluminium folie.
- Gebruik een scherp mes en snij het in plakjes van een halve centimeter, leg de Char Siu op een serveer schaal en garneer het met wat lente-ui en taugé.
Endnotes:
- HJ’s sambal: https://reapers-delight.nl/product/sambal-carolina-reaper/