1 eetlepel tamarinde moes
800 gram runderlende
4 lente uitjes
4 teentjes knoflook
6 cm verse gember
3 stengels sereh
1 ½ theelepel trassi
5 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels ketjap manis
1 theelepel HJ’s sambal[1]
zout
Bereiding
1. week de tamarindemoes in een kom met 1 ½ dl warm water en roer af en toe om.
2. snij de runderlende dwars op de draad in dunne reepjes. Maak de lente ui schoon en snij ze schijn in ringen, hou wat apart voor de garnering. Pel de knoflook en pers ze uit. Schil de gember en rasp hem fijn. Snij de dikke onderkant van de sereh ragfijn en verkruimel de trassi met de bolle kant van een lepel of in een vijzel.
3. roer de tamarindemoes los met het weekwater tot een dikke bruine pasta en druk die door een zeef, vang het sap hierbij op.
4. verhit in een wok of braadpan de olie. Bak de lente ui, gember en knoflook tot ze glazig zijn en haal dit uit de olie, bak nu het vlees op hoog vuur 8 minuten op hoog vuur rondom aan. Blus af met de tamarinde sap en zoete soja saus, schep alle overige zaken erdoor en laat het nog ongeveer 8 minuutjes stoven, eventueel op smaak brengen met zout. Vlak voor het serveren de overgebleven lente ui erover strooien.
- HJ’s sambal: https://reapers-delight.nl/product/sambal-carolina-reaper/