2 kilo uitgebeende
varkensschouder, in één
stuk, ontdaan van het vel,
maar met het vet eraan
zeezout en zwarte peper
uit de molen.
olijfolie
2 rode uien, gepeld en in
dunne ringen gesneden.
2 verse rode Spaanse
pepertjes, ontdaan van de
zaadjes, fijngehakt.
2 flink volle eetlepels mild,
gerookt paprikapoeder,
plus een klein beetje ter
garnering.
2 theelepels gemalen
karwijzaad.
Een klein bosje verse
marjolein of oregano, alleen
de blaadjes.
5 paprika’s (gebruik
verschillende kleuren)
1 pot van 280 g geroosterde
Paprika’s, uitgelekt, gepeld
en gehakt.
2 theelepels gemalen kummel of komijn.
1 blik van 400 g
pruimtomaten.
4 eetlepels rodewijnazijn
400 g basmati of andere
langkorrelige rijst,
gewassen.
1,5 dl zure room
De geraspte schil van 1 citroen.
Een klein bosje blad peterselie gehakt.
Bereiding.
Verwarm de oven voor op 180 °C of gasovenstand 4. Zet een grote
ovenvaste stoofpan met deksel op het vuur tot hij goed heet is. Kerf
de vetlang op de varkensschouder ruitvorming in tot aan het vlees
en bestrooi het stuk vlees royaal met peper en zout. Giet een flinke
scheut olijfolie in de pan en leg het vlees er met de vetlaag naar onder
in. Bak het 15 minuten op matig vuur om het vet te laten smelten,
haal het vlees uit de pan en leg het even opzij.
Doe de uien, pepertjes, paprikapoeder, karwijzaad, kummel/komijn, marjolein of oregano
en een flinke snuf zout en peper in de pan. Zet het vuur laag en fruit
het mengsel 10 minuten. Doe de in stukken gesneden paprika’s, de
geroosterde paprika’s en de tomaten erbij. Leg het vlees weer in de
pan, hussel even en giet er zoveel water bij dat het vlees onderstaat.
Giet de azijn erbij. Laat het aan de kook komen, leg het deksel op de pan en zet de goulash
3 uur in de voorverwarmde oven.
Je weet dat het vlees klaar is als het mals en kleverig is, en je het
gemakkelijk met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als het nog
niet optimaal is, zet je de pan gewoon nog even terug in de oven!
Kook de rijst.
Roer de zure room, citroenschil en het grootste deel van de peterselie
erdoor, serveer dat erbij met de rijst en strooi de rest van de peterselie over de goulash.