Ingrediënten
100 gr gerookte spekblokjes
200 gr witte rijst
zout
4-6 sjalotten
3 tenen knoflook
½ theelepel trassi
5/6 eetlepels zonnebloemolie
4 eieren
4 eetlepels ketjap manis
2 theelepels HJ’s sambal[1]
2 eetlepels gehakte selderij of prei
2 eetlepels maggi
Bereiding
1: Was de rijst tot dat het water helemaal helder is, doe de rijst in een goed sluitende pan met doe er 4 dl licht gezouten water bij. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager, laat de rijst goed afgedekt in 15-18 min gaar worden. Neem wanneer al het water is opgenomen en de rijst droog is van boven de pan van het vuur. Laat de rijst nog ongeveer 10 min afgedekt wellen.
2: Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze fijn. Druk de trassi met de achterkant van een lepel fijn en meng dat door de ui en knoflook.
3: Verhit een ruime koekenpan 1 eetlepel olie op matig vuur, klop in een kom de eieren los en bak op matig vuur een omelet, snij die in reepjes en leg dat op een bord terzijde.
4: Verhit de resterende olie in een wok bak zachtjes de spek uit en voeg dan de uien/knoflook/trasi toe en laat dit glazig worden op laag vuur, voeg nu de rijst toe en schep hem al roerend om op hoog vuur ongeveer 3-4 min om. Doe de ketjap, sambal, omelet reepjes, prei/selderij en magi erbij en vermeng ze goed met de rijst, bak het geheel nog zo’n 3 min onder constant omscheppen.
- HJ’s sambal: https://reapers-delight.nl/product/sambal-carolina-reaper/