500 g speklap, aan één stuk, met zwoerd
zout
2 eetl. rijstwijn
2,5 eetl. donkere sojasaus
1 lente-ui
1 stuk verse gember ter grootte van een walnoot
200 g broccoli
1 liter plantaardige olie voor het
frituren
2 stukken steranijs
1 kaneelpijp van circa 7 cm lang
1 theel. suiker
Bereiding.
1. Breng 1/2 liter water aan kook in een
kleine pan en doe er dan het vlees, wat
zout en een scheutje rijstwijn in. Leg
het deksel op de pan en laat circa 20
minuten koken op een middelhoog vuur.
Neem het vlees uit de pan en bewaar
het kooknat. Laat het vlees iets afkoe-
len en besmeer het daarna met 1 eetl.
sojasaus. Laat het vlees vervolgens
circa 5 minuten staan.
2. Snijd intussen de lente-ui bij, was
hem en snijd in stukken van circa 10
cm lang. Schil de gember en snijd in
dunne plakken. Was de broccoli en
verdeel in kleine roosjes.
3. Verhit de olie in een wok op een
hoog vuur tot er belletjes naar boven
komen wanneer u er een eetstokje in
steekt. Doe er het vlees in en frituur
circa 3 minuten, waarbij u het één keer
omdraait. Neem het vlees uit de olie en
doe het vlees terug in het kooknat.
4. Bedek het vlees met de lenteui,
gember, steranijs, kaneelpijp en suiker
en giet er vervolgens 2 eetl. rijstwijn en
de rest van de sojasaus over. Leg het
deksel op de pan en laat circa 20
minuten sudderen op een laag vuur.
Verwijder de lente-ui, gember, steranijs
en kaneelpijp. Neem het vlees uit het
kooknat en laat iets afkoelen.
5. Blancheer de broccoliroosjes circa
3 minuten in kokend water. Giet de
broccoli af en breng daarna op smaak
met wat zout.
6. Leg het spek met het zwoerd onder
op een snijplank en snijd het vlees in
plakken van circa 1,5 cm dik. Schik de
plakken op een dienschaal, schik er de
broccoliroosjes om en giet 2 tot 3 eetl.
saus over het vlees.