Voor de bouillon:
– 1 soepkip
– 2 ui
– 3 wortels
– 4 st bleekselderij
– 1 knolselderij
– 1 flinke prei
– 2 laurierblaadjes
– 1 Spaanse peper
– ½ bosje bladselderij
– enkele takjes tijm
– 10 peperkorrels
– 2 kruidnagels
– 2 stukjes foelie
– 3 bolletjes piment
Voor de soep
– 3 wortels
– 1 flinke prei
– 4 st bleekselderij
– bosje bladselderij
– of maak het je makkelijk en haal een zak gesneden soepgroenten
– vermicelli (5x een handvol)
– 5 kippenbouillonblokken (of gewoon zout, persoonlijk vind het extra hartige van bouillon blokjes beter smaken)
Bereiding.
– Zet een grote soeppan met een beetje water op het vuur en doe de laurierblaadjes, selderij, tijm, Spaanse peper, peperkorrels, kruidnagels, foelie erin.
– Spoel de kip goed af en leg die op de kruiden, voeg zoveel water toe totdat de kip goed onder staat.
– Snij de ui doormidden, schrap de wortels, maak de prei schoon, en snij het allemaal in stukken.
– Doe dit allemaal in de pan bij de rest en laat het 3 tot 4 uur op een klein pitje trekken
– Haal dan de kip uit de bouillon en zeef de groenten en kruiden uit de bouillon.
– Maak intussen de wortel, bleekselderij, prei en selderij schoon en snij alles klein.
– Voeg dit toe aan de bouillon en breng het aan de kook. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot het bijna gaar is.
– Doe de bouillonblokken (of zout) erbij en eventueel nog wat heet water toevoegen.
– Haal intussen het vlees van de botten en snij het in stukjes en doe het terug in de pan.
– Doe als laatste de vermicelli erbij. Na ongeveer 10 minuten is de soep klaar.
– Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog bouillonblokken of peper/zout toe.