800 gram runderlende of kippendijen
saté stokjes
Marinade:
1 dl ketjap manis
1 dl soja saus
2 theelepels HJ’s sambal kokos[1]
2 theelepels ketoembar
1 theelepel djinten
1 eetlepel honing
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
sap van een halve citroen of een hele limoen
1 theelepel sereh poeder
3 cm verse gember, geschild en geraspt
1 eetlepel palmsuiker
250 gram geroosterde pinda’s
40 gr geraspte coconut cream
1 dl kokosmelk ongezoet
Bereiding
Snijd het vlees in ongeveer 2 cm grote blokjes en meng dat door de marinade, maak dit het liefst een dag van te voren zodat het vlees door en door gemarineerd is, koud wegzetten in de koelkast.
Leg de houten sate stokjes in warm water.
Pel de sjalotten en knoflooktenen en snipper ze. Doe ze in een kom. Pureer de pinda’s in een blender, voeg daar de overgebleven marinade aan toe met de palmsuiker, vermeng dit tot een egale pasta. Verhit een pan met een dikke bodem. Voeg de geraspte coconut cream toe, laat dit roerend oplossen en bak de pinda pasta op matig vuur circa 4 minuten. Blus af met kokosmelk, zet het vuur lager en laat het nog 3 a 4 minuutjes al roerend doorkoken, voeg de gebakken knoflook en sjalot toe en kook nog een paar min door.
Rijg het vlees aan de stokjes en rooster ze het liefst boven houtskool, maar in een pan kan ook prima, 4 min per kant moet voldoende wezen maar controleer altijd de gaarheid, helemaal bij kip.
Serveren met de pinda saus, stokbrood, witte rijst of nasi goreng.
- HJ’s sambal kokos: https://reapers-delight.nl/product/sambal-kokos/