
1 kg runderprocereur, in stukken van 5 cm gehakt – want we doen niet aan half werk
4 sjalotten, dun gesneden
4 teentjes knoflook, dun gesneden
1 tl gemalen nootmuskaat
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
½ tl witte peper
100 ml kecap manis (zoete sojasaus)
2 el sojasaus (de zoute variant)
300 ml runderbouillon
1 el tamarindepasta – geloof me, dit is je geheime wapen
2 daun salam (Indonesische laurierblaadjes) – geen idee waar je die vindt? Skip ze of gebruik een gewoon laurierblad
1 tl vissaus
2 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
100 g shiitake-paddenstoelen, gesneden
Plantaardige olie, om te bakken
Gebakken uitjes, voor de garnering
Bereiding.
Hoe je het maakt (op het fornuis)
Verhit wat olie in een grote, dikke pan op middelhoog vuur. Gooi de sjalotten erin en bak ze tot ze goudbruin zijn en ruiken als de hemel (zo’n 3-4 minuten).
Knoflook erbij, nog een minuutje bakken tot het geurt.
runderprocereur erin, bak ze aan alle kanten bruin. Dit duurt zo’n 5-7 minuten en houdt de smaak vast.
Kruiden erop: strooi de nootmuskaat, kruidnagels, kaneelstokje en witte peper erover. Roer even goed.
Giet de vloeistoffen erbij: kecap manis, sojasaus, runderbouillon en tamarindepasta. Daun salam en vissaus erin gooien.
Breng aan de kook, zet het vuur laag, doe de deksel erop en laat het 2 uur sudderen. Af en toe roeren, zodat het niet aanbakt.
Aardappels toevoegen na 2 uur, nog 20 minuten laten pruttelen tot ze bijna gaar zijn.
Shiitake erin, nog 10 minuten koken tot alles perfect is.
Proef en pas aan: meer zout, suiker of kecap manis als het nodig is om die balans te krijgen.
Serveer heet met gestoomde rijst en een flinke lading gebakken uitjes.
Alternatieve methodes
Slowcooker: Na stap 5 alles in de slowcooker flikkeren. 6-8 uur op laag. Aardappels en paddenstoelen in het laatste uur toevoegen.
Snelkookpan: Na stap 5, 45 minuten op hoge druk. Druk natuurlijk laten ontsnappen, dan aardappels en paddenstoelen erbij voor nog 10 minuten op lage druk of sauté-stand.
Tips voor succes
runderprocereur: Deze jongens worden boterzacht na lang koken. Geen runderprocereur ? Gebruik sukadevlees.
Tamarindepasta: Snijdt door de zoetheid heen als een baas. Geen tamarinde? Een scheutje citroensap kan ook.
Shiitake-paddenstoelen: Umami-bommetjes. Geen shiitake? Gewone champignons werken ook.
Balans is alles: Indonesisch eten draait om zoet, zout en zuur. Proef en tweak met kecap, soja of tamarinde.
Hoe je het opdient
Serveer deze jongen in een diepe kom, met het vlees, de aardappels en paddenstoelen zwemmend in die glanzende saus. Stapel er gestoomde rijst bij en strooi die gebakken uitjes erover alsof je het meent. Wil je all-in Indonesisch? Zet er een schaaltje acar (ingelegde groenten) of een dot sambal bij voor wat pit.
Deze Semur Daging is een ode aan de Indonesische grootmeesters, met een moderne twist die je kop eraf blaast. Het vlees valt uit elkaar, de saus is rijk en perfect in balans, en de shiitake geeft een diepte waar je steeds voor terugkomt. Eet smakelijk!