2 eetl. tamarindemoes
800gr rundvlees (lende)
4 teentjes knoflook
4 sjalotten
5-6 cm verse gemberwortel
6 eetl. maïs- of zonnebloemolie
zout
1 theel. zwarte peper, vers gemalen
1 theel. gemalen kruidnagel
1 theel. nootmuskaat, vers gemalen
1 eetl. goela djawa of palmsuiker
6-7 eetl. ketjap asin
Bereiding.
1. Week de tamarinde in een kom met 2,5 dl water en roer af en toe door.
2. Spoel het vlees kort onder koud
water af, dep het droog en snijd het in 2
cm grote blokjes. Verwijder vet en
zenen. Pel de knoflook en sjalotten en
snipper ze. Schil de gember en hak
hem fijn.
3. Roer de tamarinde in het weekwater
tot een dikke, bruine pasta en druk die
door een zeef. Vang het sap daarbij op.
4. Verhit de olie in een braadpan met
dikke bodem en bak knoflook, sjalot en
gember daarin op matig vuur glazig.
Doe het vlees in porties erbij en bak het
8 minuten rondom aan. Breng op smaak
met zout en peper. Blus af met
tamarindesap en 1/2 dl warm water en
voeg kruidnagel, nootmuskaat, suiker
en ketjap toe. Laat de semoer daging,
afgedekt en op laag vuur 1 uur zacht
smoren. De saus is dan vrijwel hele-
maal ingekookt. Serveer hierbij ge-
kookte rijst of mie.