- H&J’s Reapers Delight - https://reapers-delight.nl -

Sous vide kip met citroen-tijm 4 Pers

4 halve kipfilets (sappig, geen droge troep)  

Sap van 1 citroen (zuur dat je voelt)  

3 el olijfolie (smooth operator)  

2 teentjes knoflook (gehakt, voor de punch)  

2 takjes tijm (vers, anders skippen)  

Zout en peper (gooi wat je durft)

Voor de salade:  

100 g rucola (peperige baas)  

100 g spinazie (groene kracht)  

150 g cherrytomaten (gehalveerd, zoete knal)  

20 g Parmezaan (geschaafd, umami-dope)

Voor de dressing:  

3 el olijfolie (goeie shit)  

1 el balsamicoazijn (dieptebom)  

1 tl Dijonmosterd (scherpe rand)  

1 tl honing (smooths het uit)

Voor de balsamico-geglazuurde groenten:  

200 g gemengde groenten (wortel, courgette, paprika – snij dun)  

2 el balsamicoazijn (zoet-zuur goud)  

1 el honing (sticky power)  

1 el olijfolie (vet voor de win)  

Snuf zout (doe maar stoer)

Voor de Parmezaan crunch:  

50 g Parmezaan (geraspt, geen poederzooi)



Bereiding.

Kip marineren:

Smijt citroensap, olijfolie, knoflook, tijmblaadjes, zout en peper in een kom. Roer tot het klopt. Kipfilets erin gooien, goed insmeren, en 20 minuten laten zweten – dat zuur breekt ‘m af, tijm dropt karakter.

Sous vide game:

Zet je sous vide bad op 65°C – precisie of niks. Vacumeer die kip met de marinade (ziplock mag als je suf bent). Laat 1 uur garen. Resultaat? Kip zo juicy dat je broek ervan afzakt.

Groenten in de fik:

Pan op middelhoog vuur, 1 el olijfolie erin. Groenten toevoegen, 5 minuten bakken. Balsamico, honing en zout erover knallen – laat sudderen tot het glanst en de saus je bord sloopt.

Parmezaan crunch fixen:

Oven op 200°C. Hoopjes Parmezaan op bakpapier droppen, 5-7 minuten bakken tot goud en crispy. Afkoelen, dan heb je pure umami-knallers.

Salade en dressing:

Rucola, spinazie, cherrytomaten en Parmezaan in een kom mieteren. Olijfolie, balsamico, mosterd en honing opkloppen tot een dikke dressing. Over de salade heen smijten en licht husselen.

Op je bord knallen:

Kip uit het bad vissen, droogdeppen. In plakken snijden. Salade op je bord, kip erbovenop, geglazuurde groenten ernaast, en die Parmezaan crunch als finishing move.

Waarom dit beukt:

Sous vide: Kip blijft mals, molecuul voor molecuul on point.  

  

Balsamico-glazuur: Zoet-zuur karameliseert die groenten, vet van de kip matcht perfect.  

Parmezaan crunch: Umami en textuur die je niet ziet aankomen. Een gerecht dat je sloopt van genot. Eet dit en je bent de king. Nog wat nodig? Hit me up!