- H&J’s Reapers Delight - https://reapers-delight.nl -

Sous Vide Ribeye met Koffie-Cacao 2 Pers

  • ingrediënten

2 ribeyes (250 g per stuk, goed gemarmerd, anders ben je een sukkel)

1 eetlepel gemalen koffie (medium roast, geen slappe hap)

1 eetlepel cacaopoeder (puur, geen zoete troep)

1 theelepel bruine suiker (voor die bruine korst, snap je?)

1 theelepel zeezout (flakes, doe normaal)

½ theelepel zwarte peper (vers gemalen, anders fuck off)

2 takjes tijm (voor de geur, niet om te knuffelen)

2 eetlepels boter (echte boter, geen nepzooi)

Citrus-kruidenbom:

100 g rucola (scherp en badass)

10 muntblaadjes (fris als een ijskoude douche)

10 basilicumblaadjes (aromatische klasse, geen discussie)

1 eetlepel citroensap (pers het zelf, luie donder)

2 eetlepels olijfolie (extra vierge, anders ben je kansloos)

Snufje zout en peper




Bereiding.

1. Ribeye fixen (sous vide, want dat is hoe je het doet):

Zet je sous vide bad op 55°C – medium-rare, punt uit.

Meng koffie, cacao, suiker, zout en peper – dat is je rub. Smeer die ribeyes ermee in alsof je ze een high-five geeft.

Gooi ze in een vacuümzak met een takje tijm, seal die handel.

Laat ze 1,5 uur chillen in dat bad – wacht even, het komt goed.

Haal ze eruit, dep droog met keukenpapier (nat vlees is ruk).

Pan op standje vulkaan, boter erin, en geef die steaks 1 minuut per kant een knetterharde korst. Die geur alleen al, man.

2. Citrus-kruidenbom in elkaar flansen:

Smijt rucola, munt en basilicum in een bak.

Klop citroensap, olijfolie, zout en peper tot een dressing – simpel, maar het knalt.

Hussel het vlak voor je het opschept, anders wordt het een zompige bende.

3. Opscheppen als een vent:

Ribeye op een warm bord, snij ‘m netjes, geen geklooi.

Citrus-kruidenbom ernaast, fris en groen als tegenwicht voor die zware jongen.

Geen gelul, gewoon pure smaak.

Waarom dit werkt:

Die ribeye is sappig en mals door sous vide, de koffie-cacao rub ramt umami en bitterheid erin met een zoete rand van suiker. De citrus-kruidenbom snijdt door de rijkdom heen als een samurai-zwaard. Gewoon een bord vol testosteron en smaak. Maak het, vreet het, en vertel me hoe je wereld op z’n kop staat.