Thaise Tom Kha Kai 4 personen

500 g kippendijen, dun gesneden (dijen voor die juicy bite)  

400 ml kokosmelk (volle bak, geen light onzin)  

500 ml kippenbouillon (zelf getrokken of topkwaliteit)  

2 stengels citroengras, gekneusd en gehakt  

4 cm galangal, in plakjes (Thaise gember, geen gewone troep)  

5 kaffirlimoenblaadjes, gescheurd voor de geur-bom  

2-3 rode chili’s, in ringetjes (meer pit? Gooi er meer in)  

3 el vissaus (umami to the max)  

1 el palmsuiker (bruine suiker mag ook)  

Sap van 2 limoenen (vers, anders skippen)  

200 g oesterzwammen, gescheurd (of shiitake voor een twist)  

1 rode paprika, in reepjes (kleur en crunch, baby)  

Kokosolie om te bakken (vibe check)

Dimitri’s Unieke Twists (hier ga je voor vallen)

1 el witte misopasta (Japanse umami-hack, sneaky goed)  

Scheutje sesamolie (Koreaanse nootachtige touch)  

Snufje yuzu kosho (Japanse citrus-chili power, fris en fel)

Garnering (want het oog eet mee)

Verse korianderblaadjes  

Thaise basilicum (of gewone als je moet)  

Geroosterde sesamzaadjes (crunch time)  

Paar druppels chili-olie (doe het, trust me)




Bereiding.

    Kip op smaak brengen:

    Flikker die kipreepjes in een kom met 1 el sojasaus, 1 tl geraspte gember en 1 gehakt knoflookteentje. Laat 15 minuten marineren terwijl jij de rest regelt. Chinese move, Jet Tila-approved.

    Aromaten losgooien:

    Hit een scheut kokosolie op in een grote pan, middelhoog vuur. Citroengras, galangal en kaffirblaadjes erin—2 minuten bakken tot je keuken ruikt als een Thaise tempel. Niet laten aanbranden, gewoon de geuren vrijlaten.

    Basis leggen:

    Giet de bouillon en kokosmelk erbij, roer en breng aan de kook. Zodra het bubbelt, vuur laag en 10 minuten laten pruttelen. Hier begint de soep te shinen.

    Kip en groenten droppen:

    Kip, oesterzwammen en paprika erin. 8-10 minuten sudderen tot de kip gaar is en de groenten nog bite hebben. Slappe zooi? Niet bij mij.

    Smaak fixen:

    Vissaus, palmsuiker, limoensap, miso pasta en een scheut sesamolie erdoor roeren. Proeven! Zoet, zuur, zout en umami moeten knallen. Te scherp? Beetje suiker. Te tam? Extra vissaus. Jij bepaalt.

    De Dimitri-twist:

    Snufje yuzu kosho erin voor een frisse, pittige uppercut. Japanse vibes die deze soep legendarisch maken.

    Serveren als een baas:

    Schep in kommen, pimp met koriander, basilicum, sesamzaadjes en chili-olie. Zet neer met een smirk, want je hebt goud in handen.

    Dimitri’s Pro Tips

    Vegan move: Kip en vissaus skippen, tofu en sojasaus erin. Bam, geregeld.  

    Extra crunch: Bak wontonreepjes krokant en strooi erover. Game changer.  

    Sidekick: Jasmijnrijst of een Thais broodje om te dippen.  

    Dag erna: Warm op met een scheut kokosmelk, smaken worden alleen maar dieper.

    Waarom Dit Recept Alles Sloopt

    Deze Tom Kha Kai is Thais tot in z’n ziel, maar met een Dimitri-draai die het uniek maakt. Miso en yuzu kosho brengen Japanse finesse, sesamolie een Koreaanse knipoog, en de rest is pure Thaise klasse. Geïnspireerd door David Thompson’s precisie, Jet Tila’s bravoure en Sujet Saenkham’s roots heb ik een soep neergezet die je warm houdt én verrast. Dit is geen eten, dit is een avontuur.

    Dus hup, keuken in, gooi wat dikke tunes aan en maak deze Tom Kha Kai. Post je kunstwerk op X en tag 

    @DimitriVistick

    —ik wil zien hoe jij dit rockt. Eet smakelijk, legends! 🍲💥

    Print pagina