Surinaamse Macaroni met Kip. 4 Pers

400 g macaroni (schelpjes of elleboogjes, wat je vibe is)  

500 g kipdijfilet, in blokjes (dij is sappiger dan borst, trust me)  

1 grote ui, fijngesneden  

3 teentjes knoflook, gehakt  

1 madam Jeanette peper, fijngehakt (pas op, deze bijt – handschoenen aan!)  

1 rode paprika, in reepjes  

1 handje taugé, gewassen  

2 eetlepels tomatenpuree  

2 eetlepels ketjap manis (zoete soja is de sleutel)  

1 eetlepel Faja Lobi bami-trafasie (of je eigen mix van kerrie, komijn en piment)  

1 kipbouillonblokje, verkruimeld  

2 stengels selderij, fijngesneden (voor die frisse Surinaamse touch)  

3 eetlepels zonnebloemolie  

Zout en peper, naar smaak

Voor de extra flex (saus en topping):  

2 eetlepels pindakaas (ja, echt – voor die romige diepte)  

1 theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta, klein beetje maar, het knalt!)  

1 eetlepel bruine suiker  

100 ml kokosmelk  

Zuurgoed: dunne plakjes komkommer in azijn met een snuf suiker en sambal  

Gebakken uitjes, voor de crunch




Hoe je het fikst

Stap 1: Basis leggen  

Kook de macaroni beetgaar volgens het pak, giet af en zet apart. Spoel niet af, we willen die starch houden voor later.

Stap 2: Kip marineren  

Meng de kipblokjes met 1 eetlepel ketjap, een snuf zout en een draai peper. Laat 15 minuten staan terwijl je de rest prept – geeft die smaak tijd om in te trekken.

Stap 3: Aroma’s loslaten  

Verhit de olie in een wok of grote pan op medium vuur. Gooi de ui, knoflook en madam Jeanette erin – fruit tot het huis ruikt als een Surinaamse markt (3-4 minuten).  

Voeg de kip toe en bak tot die goudbruin en bijna gaar is, een minuut of 5. Blijf roeren, laat het niet aanbakken.

Stap 4: Smaak opbouwen  

Gooi de paprika en taugé erin, roerbak 2 minuten. Dan tomatenpuree, bami-trafasie, trassi en het bouillonblokje erbij – schep alles goed om tot het één geurige massa is.  

Giet de kokosmelk erbij, voeg pindakaas en bruine suiker toe. Roer tot het een gladde, licht dikke saus wordt. Proef en tweak met zout of extra ketjap als je dat nodig vindt.

Stap 5: Macaroni droppen  

Kieper de macaroni in de pan, schep alles goed door zodat die pasta elke druppel saus opzuigt. Laat het 3-5 minuten pruttelen op laag vuur, strooi de selderij erover en meng nog een keer.

Stap 6: Serveren met swagger  

Schep die dampende macaroni op borden, top af met een handje gebakken uitjes en een paar lepels zuurgoed ernaast. Wil je echt flexen? Gooi er een gekookt eitje bij, in partjes gesneden.

Pro-tips van de Surinaamse chefs

Kip: Dijfilet is de move, want het blijft juicy. Borst kan, maar droogt sneller uit.  

Nog garnalen liggen? Doen!

Pinda-twist: Die pindakaas met kokosmelk is een knipoog naar pinda bravoe, maar dan next level in deze macaroni.  

Madam Jeanette: Halveer de peper als je niet tegen de hitte kan, maar echte Surinamers gaan all-in.  

Zuurgoed: Maak het zelf met 3 eetlepels azijn, 1 eetlepel suiker en een theelepel sambal – laat de komkommer 10 minuten marineren.  

Serveer: Met een koud glas Fernandes kers of markoesasap voor die echte Surinaamse vibe.

Dit is Surinaamse macaroni met kip zoals de grootmeesters het zouden aanpakken – vol smaak, een beetje pit en een dikke dosis liefde. Eet smakelijk, mi boi!

Print pagina