Ingrediënten
Marinade (voor die smaakexplosie)
500 g varkensschouder, in dunne reepjes gesneden (dun, hè, anders mis je de vibe!)
4 tenen knoflook, fijngehakt tot moes
2 cm gember, geraspt, geen gezeik
1 stengel citroengras, alleen het witte stuk, fijngehakt
Sap van 1 limoen, fris als de pest
2 el vissaus, umami-bommetje
2 el palmsuiker (of bruine suiker, whatever werkt)
1 tl gemalen koriander, voor die diepte
Stoofwerk (waar het echt begint)
200 ml kokosmelk, creamy goodness
2 limoenblaadjes, even kneuzen voor de geur
1 rode paprika, in dunne reepjes
1 ui, halve ringen, lekker grof
100 g champignons, in plakjes, bam!
2 Thaise rode pepers, fijngehakt (minder als je niet tegen de hitte kan)
Saus (de finishing move)
4 el ketjap manis, zoet en sticky
1 el tamarindepasta, zuurtje erin
1 tl sesamolie, nootachtig randje
Toppings (voor de show)
Handvol verse koriander, grof gehakt
Limoenschijfjes, want classy
Geroosterde sesamzaadjes, crunch-time
Bereiding
Marinade fixen
Gooi die knoflook, gember, citroengras, limoensap, vissaus, palmsuiker en koriander in een kom. Roer tot die suiker smelt.
Dun gesneden varkensreepjes erin, husselen tot alles nat is. Dek af, koelkast in, minimaal 2 uur. Nachtje laten staan? Nog beter, smaak knalt dan je kop eraf.
Wokken en stoven.
Wok op het vuur, hoog, geen gepruts. Reepjes erin met marinade, kort aanbakken tot ze kleur krijgen – paar minuten max.
Kokosmelk erin, limoenblaadjes erbij, aan de kook. Vuur laag, deksel erop, 30 minuten laten pruttelen tot die reepjes juicy zijn.
Paprika, ui, champignons en pepers erin smijten. Nog 10-15 minuten, groenten moeten beet houden, geen pap.
Saus erin knallen
Ketjap manis, tamarindepasta en sesamolie in een bakje mixen. Glad? Mooi.
Over het vlees en groenten heen gieten, goed roeren, 5 minuten laten bubbelen. Smaken gaan nu next level.
Afronden en flexen
Op een grote schaal kwakken. Koriander erover strooien, limoenschijfjes erop, sesamzaadjes voor de bling.
Serveren met jasmijnrijst, of noedels als je ballen hebt.
Waarom dit rockt
David Thompson’s Thaise vibes zitten in die limoenblaadjes en vissaus, Yotam Ottolenghi dropt z’n magie met die tamarinde-ketjap-combo. Die dunne reepjes varkensvlees? Sneller gaar, meer smaak, bam in je bek. Dit is geen standaard prak, dit is een smaak-rave!
Kook dit, eet dit, en je bent de baas aan tafel!
Print pagina