Varkensvlees in zoetzure saus. 4 Pers

600 gram buikspek met zwoerd

½ theelepel zout
3 theelepels rijstwijn of droge sherry
I losgeklopt ei
1 middelgrote groene paprika
60 gram bamboescheuten
2-3  lente-uitjes
4 teentjes knoflook
125 gram maïzena
olie voor de frituur
2 theelepels sesamolie

ZOETZURE SAUS:
2 eetlepels suiker
1 eetlepel olie om te bakken
3 eetlepels bruine azijn (Chinkiang)
1,25 dl kippenbouillon
zout en peper
1 theelepel maizena



Bereiding.

Snijd het zwoerd met een scherp mes kruislings in, snijd dan het
vlees in blokjes, elk met een stukje zwoerd. Schep om in een kom
met zout, rijstwijn en ei en laat even staan.
Snijd de paprika door, verwijder zaadlijsten, steel en zaadjes en
snijd in vierkantjes. Snijd de bamboe in dunne plakjes, de lente ui in
ringetjes en hak de knoflook fijn.
Doe de maizena in een plastic zak en schud daarin het vlees zodat het gelijkmatig bedekt wordt. Doe het over in een vergiet en
schud het overtollige meel af.
Verhit de olie in de wok tot ze rookt en frituur het vlees gedurende 1 minuut
, temper het vuur, laat nog ongeveer 3 minuten bakken tot het gaar is en knapperig van buiten. Neem het vlees eruit en laat het uitlekken.
Giet de olie af en veeg de wok schoon. Giet 2 eetlepels olie terug en
bak daarin al roerend paprika, bamboe, uitjes en knoflook gedurende 1/2 minuut. Voeg het vlees toe, schep goed door en doe alles dan over op een bord.
Giet de suiker en de olie van de saus in de wok en laat koken tot
ze karamel bruin wordt, zo weinig mogelijk roeren. Voeg de overige
sausbestanddelen toe en breng al roerend aan de kook
Voeg vlees en groenten weer toe, roer totdat de saus goed aankleeft. Besprenkel met sesamolie alvorens op te dienen.

Print pagina