- Boemboe Opor
- Boemboe Lawar
- Boemboe Nasi goreng
- Boemboe Desengek
- Boemboe Dendeng
- Boemboe Bali
Bereiding.
- BOEMBOE OPOR
1 kleine ui, fijngesneden 1 theelepel trassi
5 kemirienoten 1 spriet sereh
2½ theelepels laos ¼ eetlepel djinten
½ eetlepel ketoembar 2 rode lomboks
½ eetlepel suiker 1 blaadje salam
citroenschil en zout ¼ blok santen
4 tenen knoflook, fijngehakt
Kook alle kruiden met de geraspte citroenschil en de geraspte kemiries op in de santen, die men
aanlengt met ¼ liter water. - BOEMBOE LAWAR
1 ui fijngesneden 1 eetlepel sambal
5 kemirienoten ½ eetlepel serehpoeder
1 eetlepel ketoembar 1 blaadje salam
3 tenen knoflook, fijngehakt 1 theelepel trassi
1 theelepel laos ½ eetlepel djinten
2 blaadjes djeroek poeroet zout en santen
Alle kruiden worden goed gemengd, waarna de djeroek poeroet en salam worden toegevoegd. Kook
het geheel op met santen. - BOEMBOE NASI GORENG
- 1 stuk Ui grote uI, grof gesneden
- 2 teentjes Knoflook fijn gehakt
- 3 eetlepels Ketjap Manis
- 1 eetlepel Djintan
- 1 theelepel Ketoembar
- 1 theelepel Djahé
- 1 theelepel Kurkuma
- 1 stuk Rode peper grof gesneden
- BOEMBOE BESENGEK KOENING
1 theelepel suiker 1 eetlepel asemwater
2 tenen knoflook, fijngehakt 3 dl santen van ¼ blok
½ theelepel zout 1 kleine ui fijngesneden
1 theelepel trassi
Kruiden:
3½ theelepel koenjit 1 schijfje djahé
1½ theelepel ketoembar 1½ theelepel sereh
2 schijfjes laos ¼ theelepel djinten
½ theelepel peper
Voeg alle kruiden toe aan de overige ingrediënten, behalve de santen. Voeg dat als laatste toe en laat
het geheel opkoken.
- BOEMBOE DENGDENG
500 gram vlees naar keuze ½ eetlepel djinten
1 eetlepel asem 1 eetlepel laos
1 eetlepel ketoembar 2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel zout
Snijd het vlees in dunne plakken. Wrijf het in met de door elkaar gemengde kruiden. Laat het geheel
gedurende 2 uur intrekken. Hierna bakt of braadt men het vlees. - BOEMBOE BALI
1 fijngesnipperde ui 1 theelepel sambal
1 theelepel djahé 1 teen knoflook, fijngehakt
1 stukje (1×1 cm) trassi 1 eetlepel olie
Fruit de trassi, ui en knoflook in de olie tot ze glazig zijn. Voeg sambal en djahé toe. Laat alles even
doorsudderen.