Babi Tomat De Baas der Bazen 4 Pers

1 kilo varkensschouder of buikspek – snij ‘m in dikke blokken, geen gepriegel  

Sap van 1 limoen – knijp ‘m uit alsof je boos bent  

1 tl zout – gewoon, geen hippe onzin  

1 tl zwarte peper – maal ‘m vers, dat is stoer

Voor de bumbu (de smaakbom):  

6 rode pepers – pit naar je ballen, pas aan  

4 rawits – als je durft, anders skippen  

8 sjalotten – pel ze en huil niet  

6 knoflooktenen – knal die geur in je keuken  

2 cm gember – vers, anders ben je een amateur  

2 cm kurkuma – of 1 tl poeder als je lui bent  

1 tl korianderzaad – even roosteren, trust me  

1 tl witte peperkorrels – geeft die kick

Voor de saus (hier gebeurt de magie):  

6 dikke tomaten – hak ze grof, geen nette blokjes  

2 el tomatenpuree – voor die dieprode vibe  

2 el tamarinde – of azijn als je geen zin hebt te zoeken  

2 stengels citroengras – mep ze plat, laat ze zweten  

4 limoenblaadjes – kaffir, want je bent geen basic bitch  

2 laurierblaadjes – ouwe trouwe vrienden  

400 ml kokosmelk – optioneel, voor de creamy boys  

2 el palmsuiker – of bruine suiker, whatever  

2 el kecap manis – zoet en zout, bam!  

500 ml water of kippenbouillon – maak het nat  

3 el olie – gewoon, om te knallen




Bereiding.

Hoe flik je dit?

Stap 1: Vlees een optater geven  

Gooi die varkensblokken in een kom met limoensap, zout en peper. Laat 20-30 minuten staan – geef ‘t wat liefde, man.

Stap 2: Bumbu knallen  

Rooster die korianderzaadjes en witte peper in een droge pan – ruikt als een Indo-god.  

Blender of vijzel die hap: pepers, rawits, sjalot, knoflook, gember, kurkuma, en je geroosterde boys. Maak een pasta, geen gezeik met brokken.

Stap 3: Vlees in de fik  

Olie in de wok, vuur op middel, en bak dat varkensvlees goudbruin – 5-7 minuten. Haal ‘t eruit, laat ‘t chillen.

Stap 4: Bumbu zweten  

In diezelfde pan, knal je bumbu erin. Fruit ‘m tot je huis ruikt als Jakarta – 5 minuten. Tomatenpuree erbij, nog 2 minuten roeren, laat die smaken loskomen.

Stap 5: Tomatenparty  

Tomaten erin, citroengras, limoenblaadjes, laurier – roer tot die tomaten smelten, een minuut of 3-4.

Stap 6: Stooftijd, bitches  

Vlees terug, giet water/bouillon, tamarinde, palmsuiker en kecap manis erbij. Kook ‘t op, vuur laag, en laat 1,5-2 uur pruttelen tot dat vlees uit elkaar valt van genot. Check af en toe, beetje water als ‘t droogt.

Stap 7: Creamy of niet?  

Wil je ‘t luxe? Kokosmelk erin, laatste 15 minuten. Wordt ‘t zacht als je moeders knuffel.

Stap 8: Serveren als een koning  

Proef, pimpen met zout/peper/limoen. Top met koriander, uitjes, limoenschijf. Rijst, cassave of aardappels erbij – sop die saus op, man!

Dimitri’s Indo-hacks

Verse shit rules – gember, kurkuma, citroengras, geen poederzooi.  

Laat ‘t sudderen tot je buren jaloers kloppen.  

Balans is alles – zoet, zuur, zout, pittig, speel ermee.  

Extra pinda’s erop? Doen, lekker krokant.  

Dag 2? Nog beter, geloof me.

Dit is Babi Tomat zoals ‘t hoort – geen gelul, pure smaak, Indonesische vibes met een Vistick-twist. Eet smakelijk, of zoals ik zeg: vreet je gek!


Print pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *