Indische macaroni(2) 4 personen


Bumbu (de kruidenklapper):

3 teentjes knoflook, ff fijn hakken

2 sjalotten, snipperen alsof je leven ervan afhangt

1 rode chili, pitjes eruit als je niet tegen de hitte kan

1 tl kurkuma, voor die gouden glow

1 tl korianderpoeder, want smaak is alles

1 tl komijnpoeder, voor de diepte

1 tl laos, omdat we echt Indisch gaan

1 tl trassi, in een scheutje water opgelost – ruikt funky, smaakt goddelijk

De main act:

300 g macaroni, elleboogjes voor die classic vibe

300 g rundergehakt, of kipgehakt als je fancy wil doen

1 dikke ui, snipperen maar

2 wortels, in mini-blokjes voor de crunch

100 g doperwten, vers of uit de vriezer, whatever works

2 el ketjap manis, voor die zoete kick

1 el ketjap asin, zout en umami in één

1 tl suiker, want balans is key

200 ml kokosmelk, creamy goodness

2 el olie, zonnebloem of wat je in huis hebt

Zout en peper, doe je ding



Bereiding.

Macaroni droppen:

Zet een pan water op, snuf zout erin, en kook die macaroni al dente. Niet te papperig, we zijn geen amateurs. Afgieten en standby.

Bumbu beuken:

Pak je vijzel of blender en ram die knoflook, sjalot, chili, kurkuma, koriander, komijn en laos tot een killer pasta. Trassi erdoor, ff roeren, en je huis ruikt als een Indische warung.

Wok aan en gaan:

Olie in de wok, medium vuur, en bak die bumbu tot je buren jaloers worden – 2-3 minuten. Geurcheck: als het je tegemoet komt, zit je goed.

Gehakt erin:

Gooi dat rundergehakt erbij en ruk het rul. Ui erbij, ff zweten tot-ie glazig is. Geen haast, laat het shinen.

Groenten joinen de party:

Wortels erin, 3-4 minuten bakken. Doperwten droppen, even omscheppen. Kleur en textuur, dat willen we.

Sausgame on point:

Ketjap manis, ketjap asin en suiker erin, roer die handel door. Kokosmelk erover, aan de kook brengen en 5 minuten laten pruttelen tot het dik en dope is.

Macaroni mixtape:

Macaroni in de wok, alles goed husselen. Proef, pimp met zout en peper. Dit is waar de magie gebeurt.

Serveren met swag:

Schep op, gooi er gebakken uitjes overheen, wat koriander of peterselie voor de looks, en wat komkommer-tomaat voor die frisse bite. Bam, je bent een baas.

Dimitri’s Indische Insider Tips

Vleeswissel: Geen zin in rund? Kipgehakt of tofu werkt ook. Jij bent de chef.

Extra groentehype: Paprika, sperziebonen, mais – gooi erin wat je vibe is.

Spice it up: Meer chili of sambal on the side als je ballen hebt.

Prep-ahead move: Maak het een dag eerder, smaken gaan alleen maar harder.

Dit is geen gewone macaroni, dit is Indische soulfood met een dikke knipoog naar de meesters. Sri’s bumbu, William’s kokosmelk-trick en Bondan’s “makan-makan” gevoel – het zit er allemaal in. Eet smakelijk! Selamat makan en geniet van de ride!

Print pagina

2 thoughts on “Indische macaroni(2) 4 personen

  1. Heb deze net gemaakt voor morgen, en het is heerlijk!!! Moet alleen de macaroni nog koken morgen.

    Dankjewel voor dit lekkere recept, en het is zeker voor herhaling vatbaar 🙂

Comments are closed.