Keftedes me Salsa Domates 4 pers

500 g rundergehakt (of mix ‘m met lam als je ballen hebt)

1 ui, fijngehakt tot tranen, want emotie hoort erbij

2 knoflookteentjes, geperst – geen vampiers hier

1 ei, lekker groot, voor de binding

Half koppie paneermeel van oud brood (verspilling is zonde, toch?)

Handvol peterselie, fijngehakt, vers van de markt

Klein bosje munt, ook fijngehakt – frisheid is key

1 tl oregano, gedroogd, want Griekenland in je mond

Snuf kaneel, ja echt, trust me bro

Zout en peper, doe maar royaal

Olijfolie, Griekse goud, om te bakken

Voor de salsa domates:

4 dikke tomaten, ontveld en in blokjes (San Marzano als je fancy bent)

1 kleine ui, fijngehakt, geen drama deze keer

2 knoflookteentjes, geperst, want smaakbom

Kwart koppie olijfolie, extra vierge, niets minder

1 tl honing, want suiker is voor amateurs

1 tl rode wijnazijn, voor die zing

Halve tl gerookte paprika – bam, rokerige vibes

Zout en peper, naar je mood

Handje basilicum en wat feta, verkruimeld, voor de finale




Bereiding:

Keftedes, stap voor stap, geen gezeik:

Gooi dat gehakt, ui, knoflook, ei, paneermeel, peterselie, munt, oregano, kaneel, zout en peper in een kom. Kneed het alsof je leven ervan afhangt – 2 minuten, stevig, tot het één grote familie is.

Draai balletjes zo groot als je duim, druk ze een tikje plat – dat bakt lekkerder. 

Olijfolie in de pan, heet maar niet rokend. Bak die keftedes goudbruin, 5-7 minuten per kant, tot ze zingen. Laat ze chillen op keukenpapier.

Salsa domates, de saus die alles sloopt:

Olijfolie in een pan, middelhoog vuur. Ui erin, fruiten tot-ie glazig is – 5 minuten, geen haast.

Knoflook erbij, 1 minuut, tot je huis ruikt als een taverne.

Tomaten, honing, azijn, gerookte paprika, zout en peper erin mikken. Laat het pruttelen, 20-30 minuten, tot het dik en sexy is. Roer af en toe, proef, tweak.

Extra scheutje olijfolie erover, want we zijn Grieks of we zijn het niet.

Finish him:

Keftedes op een schaal, salsa domates eroverheen kwakken – niet te netjes, we zijn geen Michelin-sterrenpipo’s.

Basilicum erop, feta erover strooien, klaar om te flexen.

Dimitri’s gouden tip

Serveer met pita, dip die saus op, en als je durft: een ijskoude Mythos erbij. Dit is geen recept, dit is een statement. Kaneel in de balletjes, rook in de saus – traditioneel maar met een dikke middelvinger naar saai. Kali orexi, vrienden!


Print pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *