
500 g rundergehakt (of mix ‘m met lam als je ballen hebt)
1 ui, fijngehakt tot tranen, want emotie hoort erbij
2 knoflookteentjes, geperst – geen vampiers hier
1 ei, lekker groot, voor de binding
Half koppie paneermeel van oud brood (verspilling is zonde, toch?)
Handvol peterselie, fijngehakt, vers van de markt
Klein bosje munt, ook fijngehakt – frisheid is key
1 tl oregano, gedroogd, want Griekenland in je mond
Snuf kaneel, ja echt, trust me bro
Zout en peper, doe maar royaal
Olijfolie, Griekse goud, om te bakken
Voor de salsa domates:
4 dikke tomaten, ontveld en in blokjes (San Marzano als je fancy bent)
1 kleine ui, fijngehakt, geen drama deze keer
2 knoflookteentjes, geperst, want smaakbom
Kwart koppie olijfolie, extra vierge, niets minder
1 tl honing, want suiker is voor amateurs
1 tl rode wijnazijn, voor die zing
Halve tl gerookte paprika – bam, rokerige vibes
Zout en peper, naar je mood
Handje basilicum en wat feta, verkruimeld, voor de finale
Bereiding:
Keftedes, stap voor stap, geen gezeik:
Gooi dat gehakt, ui, knoflook, ei, paneermeel, peterselie, munt, oregano, kaneel, zout en peper in een kom. Kneed het alsof je leven ervan afhangt – 2 minuten, stevig, tot het één grote familie is.
Draai balletjes zo groot als je duim, druk ze een tikje plat – dat bakt lekkerder.
Olijfolie in de pan, heet maar niet rokend. Bak die keftedes goudbruin, 5-7 minuten per kant, tot ze zingen. Laat ze chillen op keukenpapier.
Salsa domates, de saus die alles sloopt:
Olijfolie in een pan, middelhoog vuur. Ui erin, fruiten tot-ie glazig is – 5 minuten, geen haast.
Knoflook erbij, 1 minuut, tot je huis ruikt als een taverne.
Tomaten, honing, azijn, gerookte paprika, zout en peper erin mikken. Laat het pruttelen, 20-30 minuten, tot het dik en sexy is. Roer af en toe, proef, tweak.
Extra scheutje olijfolie erover, want we zijn Grieks of we zijn het niet.
Finish him:
Keftedes op een schaal, salsa domates eroverheen kwakken – niet te netjes, we zijn geen Michelin-sterrenpipo’s.
Basilicum erop, feta erover strooien, klaar om te flexen.
Dimitri’s gouden tip
Serveer met pita, dip die saus op, en als je durft: een ijskoude Mythos erbij. Dit is geen recept, dit is een statement. Kaneel in de balletjes, rook in de saus – traditioneel maar met een dikke middelvinger naar saai. Kali orexi, vrienden!