
1 kg kippendijen met bot – Botten, baby! Dat is waar de magie zit. Geen droge kipfilet hier, we gaan all-in!
3 eetlepels plantaardige olie – Olijfolie? Ga terug naar Italië, dit is Indonesië, broer!
2 middelgrote uien, fijngehakt – Tranen gegarandeerd, maar hé, emoties maken het eten beter.
4 teentjes knoflook, fijngehakt – Vampieren rennen gillend weg, jij blijft achter met pure bliss.
2 cm verse gember, geraspt – Uit een potje? Dan ben je geen echte krijger, schil het zelf!
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd – Geef ‘m een mep met een deegroller, dat voelt goed.
2 salamblaadjes – Geen salam? Pak laurier, maar zwijg erover, dit is ons geheim.
1 steranijs – Dat ene ding dat al jaren in je kast ligt te wachten op z’n moment of fame.
3 kruidnagels – Niet uit je jas halen, gekkie, uit de specerijenla!
1 kaneelstokje – Want we zijn fancy én gevaarlijk.
2 eetlepels tamarindepasta – Zuurder dan je ex, perfecter dan je dromen.
4 eetlepels kecap manis – Zoete sojasaus, de koning van de umami.
1 eetlepel kecap asin – Zout? Ja, we leven op het randje!
1 theelepel palmsuiker – Of bruine suiker als je te lui bent om hip te doen.
2 middelgrote aardappelen, in blokjes – Aardappelen in een stoofpot? Hell yes, rebels!
250 ml kippenbouillon – Pak een pakje, we zijn geen snobs (oké, een beetje).
1 rode peper, in ringen – Voor de durfals die zweten sexy vinden.
Zout en versgemalen peper – Naar smaak, maar overdrijf niet, dramaqueen.
Gefrituurde uitjes – Crunchy AF, want textuur is alles!
Bumbu (De Magische Kruidenpasta)
5 sjalotten – Cooler dan uien, punt uit.
3 teentjes knoflook – Meer knoflook, meer leven.
2 kemirinoten, geroosterd – Geen kemiri? Macadamia mag, maar sssst!
1 theelepel korianderzaad, geroosterd – Droge pan, geen broodrooster, snap je?
1/2 theelepel witte peperkorrels – Wit is chique, zwart is ook prima, jij beslist.
1 cm kurkuma – Vers, of poeder als je een luie chef bent.
Bereiding.
Maak de bumbu, jij kruidenkoning!
Gooi die sjalotten, knoflook, kemirinoten, korianderzaad, peperkorrels en kurkuma in een blender of vijzel. Maal het tot een pasta alsof je een tovenaar bent die een epische spreuk uitspreekt. Te droog? Splash wat water erin – geen huilebalktranen, die komen later.
Kip fixen, geen gezeur!
Snijd de kippendijen in stukken of laat ze heel als je een luie rebel bent. Strooi er zout en peper overheen – niet te veel, we maken geen zoutmijn, oké?
Geur-explosie incoming!
Verhit die olie in een stoofpan, gooi de ui, knoflook en gember erin en fruit tot je huis ruikt als een Indonesisch paradijs (3 minuten, niet treuzelen). Voeg de bumbu toe en bak nog 2-3 minuten. Als je niest van de geuren, ben je een winnaar!
Kip in de spotlights!
Smijt die kip in de pan en bak tot de buitenkant een sexy kleurtje heeft. Geen verbrande troep, we zijn geen amateurs – dit is kunst!
Stoofmodus: aan!
Tijd voor de specerijenparade: sereh, salamblaadjes, steranijs, kruidnagels en kaneelstokje erin. Giet de kecap manis, kecap asin en kippenbouillon erbij. Roer de tamarindepasta en palmsuiker erdoor – proef en doe alsof je een Michelin-chef bent die de wereld redt met smaak.
Aardappelen, omdat we durven!
Gooi die aardappelblokjes erin. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen met de deksel half open. Roer af en toe, anders brandt het aan en sta je weer te janken.
Finale: smaakbom af!
Na 35-40 minuten is de kip mals en de saus dikker dan je favoriete soapserie. Proef, tweak met zout, peper of kecap als je ballen hebt. Vis de sereh, steranijs, kruidnagels en kaneel eruit – of laat ze zitten voor een surprise-party in je mond.
Serveren als een baas!
Schep deze goddelijke chaos in een schaal, strooi er gefrituurde uitjes overheen en serveer met pandanrijst. Vertel je gasten dat je dit recept uit een geheime tempel hebt gejat. Geloven ze je niet? Hun verlies!
Waarom Dit Recept Je Wereld Rockt:
Tamarinde geeft een zure uppercut die je wakker schudt.
Steranijs en kruidnagels zorgen voor een geur waar je buren van gaan huilen van jaloezie.
Selamat makan, held! Vind je het niet lekker? Dan heb je het verknald – probeer opnieuw en wees deze keer een echte keukengod!