Surinaamse Bonenschotel 4 personen

500 gram bruine bonen – nachtje laten chillen in water, respect voor die prep!  

2 uien – snij die boys fijn, tranen mag  

4 knoflookteentjes – hak ze klein, geur is alles  

1 rode paprika – blokjes, keep it fresh  

2 tomaten – snij ze up, juicy vibes  

1 madame jeanette – fijnhakken als je ballen hebt, anders heel laten  

200 gram gerookte kip – in stukken, rook dat aroma  

200 gram zoutvlees – gekookt en in blokjes, klassieke power  

2 laurierblaadjes – voor die diepe smaak, trust me  

1 tl pimentpoeder – Surinaamse soul in poedervorm  

1 tl komijnpoeder – warm en stoer  

1 tl korianderpoeder – extra laagje magie  

1 flinke el tomatenpuree – rood goud  

1 el bruine suiker – zoet houdt het real  

2 el sojasaus – umami-bommetje  

1 el azijn – beetje zuur, altijd goed  

Zout & peper – jij bepaalt de finale touch  

Verse koriander en peterselie – groen voor de win  

Gebakken uitjes – crunchfactor, game on  

4 zachtgekookte eieren – optioneel, maar doe het, trust me




Bereiding.


    Bonen prep: Spoel die geweekte bruine bonen af, gooi ze in een pan met vers water en laurierblaadjes. Kook ze gaar in een uurtje – niet te papperig, hou die bite. Giet af, klaar voor actie.  

    Soffrito vibes: Pak een dikke pan, scheutje olie erin, vuur aan. Fruit die uien, knoflook, paprika, tomaten en madame jeanette tot het ruikt alsof je in Nickerie bent.  

    Tomatenpuree drop: Roer die puree erdoor, bak ‘m even mee – smaak explodeert, geloof me.  

    Vleesgame: Gooi de gerookte kip en zoutvlees erbij, laat ze dansen in de pan. Smaken gaan nu mixen!  

    Bonen & kruiden takeover: Bonen erin, gevolgd door piment, komijn, koriander, bruine suiker, sojasaus en azijn. Roer die shit goed, dit is waar het echt wordt.  

    Low & slow: Laat alles 30 minuten sudderen op laag vuur. Smaken moeten connecten, geef ze tijd. Roer af en toe, blijf scherp.  

    Finish strong: Proef, zout en peper erop naar jouw rules.  

    Serveer als een baas: Schep die schotel in een dikke schaal. Top af met koriander, peterselie en gebakken uitjes voor die crunch. Zachtgekookt eitje erop? Next level romigheid, doe het gewoon.

    Sidekick:

    Frisse salade: Komkommer en tomaat, splash limoensap, snufje zout en peper. Houdt het licht naast al die heaviness.

    Waarom dit de bom is:

    Crunch: Gebakken uitjes geven die textuur waar je mond blij van wordt.  

    Ei-twist: Zachtgekookt ei bovenop, Ramon Beuk-style, maakt het smooth en anders.  

    Looks: Soenil’s finesse in de afwerking – dit is geen basic bordje, dit is kunst.

    Dit is geen gerecht, dit is een experience. Pak je lepel, zet wat Suri beats op en geniet.

    Print pagina

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *