Ajam Santen 4 personen

Marinade (kip wordt hier serieus van) 

1 kg kippendijen, in grove stukken gehakt  

2 teentjes knoflook, ff fijn hakken  

1 sjalot, snipperen alsof je leven ervan afhangt  

1 cm gember, raspen tot je erbij neervalt  

1 el limoensap, voor die zure kick  

Zout & peper, gooi wat je durft

Saus (hier gebeurt de magie)

2 sjalotten, snijd ze flinterdun  

4 teentjes knoflook, hak ze tot moes  

2 cm gember, rasp die jongen  

2 cm laos, idem dito, raspen maar  

1 stengel citroengras, mep ‘m gekneusd  

2 pandanbladeren, knoop erin en klaar  

400 ml kokosmelk, lekker vettig  

200 ml santen, want we gaan all-in  

1 el tamarinde pasta, voor de zure vibes  

2 el limoensap, extra frisheid  

1 tl kurkuma, geel goud  

1 tl korianderpoeder, earthy shit  

1 tl komijn, voor die diepte  

Zout & peper, jij bepaalt de rules  

Olie, genoeg om te knallen

Topping (want we doen niet saai)  

Verse koriander, hakken en strooien  

Rode chili, flinterdunne ringetjes  

Geroosterde kokos, crunch baby




Bereiding.

Kip in de marinade:

Gooi die knoflook, sjalot, gember, limoensap, zout en peper in een bak. Kip erbij, husselen alsof je een DJ bent. Laat het 30 minuten intrekken, of als je ballen hebt, een hele nacht in de koelkast. Smaakbom gegarandeerd.

Sausbasis droppen:

Zet die wok op het vuur, scheut olie erin, en fruit die sjalotten, knoflook, gember en laos tot je huis ruikt als een Indische toko. Geur = king.

Kip erin knallen:

Kip in de pan, bakken tot-ie goudbruin lacht. Niet slap worden, geef ‘m kleur!

Kruidenparty:

Citroengras, pandanbladeren, kurkuma, koriander en komijn erbij. Roer die boel om alsof je een chef bent met een Michelin-ster in je broekzak.

Kokos overload:

Giet die kokosmelk en santen erin, roer door en laat het pruttelen. 20-30 minuten op laag vuur, tot de kip zo mals is dat je oma er jaloers op wordt.

Finishing touch:

Tamarinde en limoensap erdoor, proef en pimp met zout en peper. Moet knallen in je mond, anders doe je het verkeerd.

Serveren als een baas:

Schep die Ajam Santen in een dikke schaal, strooi koriander, chili en geroosterde kokos erover. Zet het neer met stomende rijst en kijk hoe iedereen stilvalt.

Waarom dit de shit is

Verse vibes: Laos, gember en citroengras maken het echt, geen droge poedertjes hier.  

Marinade game: Kip zo juicy dat je ervan gaat huilen.  

Pandan & tamarinde: Die extra laag waar je vrienden van omvallen.  

Santen overload: Romig tot je erbij neervalt, met credits naar de Indische legends.

Pro tip: Pittig? Gooi extra chili’s erin. Serveer met pandanrijst of een frisse komkommer-salade en je bent de hero van de avond. Eet smakelijk, ouwe!

Print pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *