Laksa Singapore 4 personen

Kruidenpasta (Rempah, de Baas):  

4 rode pepers – pit eruit als je soft bent, erin als je ballen hebt  

2 stengels citroengras – alleen het witte, hak ‘m fijn  

3 cm gember – vers, geen poederzooi  

2 cm laos – galangal voor de kenners  

5 tenen knoflook – knallen met smaak  

3 sjalotten – basis van de game  

1 tl kurkuma – of 2 cm verse als je fancy bent  

1 el belacan – geroosterde garnalenpasta, ruikt als een beast maar smaakt goud  

2 kaffirlimoenblaadjes – voor die citruskick  

1 el korianderzaad – even roosteren, trust me  

1 tl komijnzaad – idem, rookgame on point

Bouillon – De Soul:  

500 ml kokosmelk – volvet, geen light onzin  

400 ml kippenbouillon – of vis als je zee wilt ruiken  

1 el tamarinde – zure punch, baby  

2 el vissaus – umami tot de max  

1 el palmsuiker – zoet houdt het echt  

200 g krabvlees – chili-krab vibes uit Singapore  

150 g garnalen – gepeld, klaar voor actie

Noedels & Toppings – De Flex:  

200 g rijstnoedels – vermicelli of dikke laksa-style, jouw call  

100 g taugé – kort blancheren, crunch is key  

1 komkommer – dunne reepjes, fris als je ex  

2 eieren – hardgekookt, in vieren gesneden  

Bosje koriander en munt – groen goud  

Gebakken uitjes – textuur, motherf*cker  

1 limoen – partjes, knijp ‘m uit  

Bonus: tofu-puffs – gefrituurd



Bereiding.

Kruidenpasta droppen:  

Gooi alles voor de rempah in een blender of stamp ‘t oldskool in een vijzel tot het smooth is. Wok aan, 2 el olie erin (arachide, geen olijfzooi), en bak die pasta 5-7 minuten. Ruikt je huis nu insane? Mooi, dat is de bedoeling.

Bouillon laten knallen:  

Kokosmelk en bouillon erin, roeren tot het één wordt. Tamarinde, vissaus en palmsuiker droppen – laat ‘t 10 minuten pruttelen op laag vuur. Proef die shit, tweak ‘m: meer zout? Vissaus. Zoeter? Palmsuiker. Zuurder? Tamarinde. Jij bent de baas.

Zeevruchten erin smijten:  

Krabvlees en garnalen in de mix, 3-5 minuten koken tot die garnalen roze zijn en je mond al water loopt. Vuur laag, klaar om te serveren.

Noedels fixen:  

Kook die rijstnoedels 3-5 minuten, spoel koud af, laat uitlekken. Geen plakzooi hier, we houden ‘t strak.

Borden opbouwen:  

Noedels in kommen, schep die dampende bouillon met krab en garnalen erover. Stapel taugé, komkommer, ei, koriander, munt en gebakken uitjes erop. Tofu-puffs als je extra wilt flexen. Limoen ernaast – knijp en geniet.

Dimitri’s Pro Tip

Dit is geen standaard laksa, dit is Singapore op steroïden. Krabvlees voor die chili-krab vibe, tamarinde voor de zure jab, en die verse kruiden? Dat is de uppercut. Serveer met ijskoude jasmijnthee met een scheut calamansi – frisheid die je knock-out slaat.

Eet dit, voel je een king. Wil je meer pit of een veggie remix? Zeg ‘t, ik fix ‘t voor je!

Print pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *