
Kruidenpasta (Rempah, de Baas):
4 rode pepers – pit eruit als je soft bent, erin als je ballen hebt
2 stengels citroengras – alleen het witte, hak ‘m fijn
3 cm gember – vers, geen poederzooi
2 cm laos – galangal voor de kenners
5 tenen knoflook – knallen met smaak
3 sjalotten – basis van de game
1 tl kurkuma – of 2 cm verse als je fancy bent
1 el belacan – geroosterde garnalenpasta, ruikt als een beast maar smaakt goud
2 kaffirlimoenblaadjes – voor die citruskick
1 el korianderzaad – even roosteren, trust me
1 tl komijnzaad – idem, rookgame on point
Bouillon – De Soul:
500 ml kokosmelk – volvet, geen light onzin
400 ml kippenbouillon – of vis als je zee wilt ruiken
1 el tamarinde – zure punch, baby
2 el vissaus – umami tot de max
1 el palmsuiker – zoet houdt het echt
200 g krabvlees – chili-krab vibes uit Singapore
150 g garnalen – gepeld, klaar voor actie
Noedels & Toppings – De Flex:
200 g rijstnoedels – vermicelli of dikke laksa-style, jouw call
100 g taugé – kort blancheren, crunch is key
1 komkommer – dunne reepjes, fris als je ex
2 eieren – hardgekookt, in vieren gesneden
Bosje koriander en munt – groen goud
Gebakken uitjes – textuur, motherf*cker
1 limoen – partjes, knijp ‘m uit
Bonus: tofu-puffs – gefrituurd
Bereiding.
Kruidenpasta droppen:
Gooi alles voor de rempah in een blender of stamp ‘t oldskool in een vijzel tot het smooth is. Wok aan, 2 el olie erin (arachide, geen olijfzooi), en bak die pasta 5-7 minuten. Ruikt je huis nu insane? Mooi, dat is de bedoeling.
Bouillon laten knallen:
Kokosmelk en bouillon erin, roeren tot het één wordt. Tamarinde, vissaus en palmsuiker droppen – laat ‘t 10 minuten pruttelen op laag vuur. Proef die shit, tweak ‘m: meer zout? Vissaus. Zoeter? Palmsuiker. Zuurder? Tamarinde. Jij bent de baas.
Zeevruchten erin smijten:
Krabvlees en garnalen in de mix, 3-5 minuten koken tot die garnalen roze zijn en je mond al water loopt. Vuur laag, klaar om te serveren.
Noedels fixen:
Kook die rijstnoedels 3-5 minuten, spoel koud af, laat uitlekken. Geen plakzooi hier, we houden ‘t strak.
Borden opbouwen:
Noedels in kommen, schep die dampende bouillon met krab en garnalen erover. Stapel taugé, komkommer, ei, koriander, munt en gebakken uitjes erop. Tofu-puffs als je extra wilt flexen. Limoen ernaast – knijp en geniet.
Dimitri’s Pro Tip
Dit is geen standaard laksa, dit is Singapore op steroïden. Krabvlees voor die chili-krab vibe, tamarinde voor de zure jab, en die verse kruiden? Dat is de uppercut. Serveer met ijskoude jasmijnthee met een scheut calamansi – frisheid die je knock-out slaat.
Eet dit, voel je een king. Wil je meer pit of een veggie remix? Zeg ‘t, ik fix ‘t voor je!